top of page
41-El sentido de la vida...

EL SENTIDO DE LA VIDA, EL UNIVERSO Y TODO LO DEMÁS  Roberto Pla Aragonés

“Si alguna vez se descubre exactamente qué es el Universo y por qué está aquí,

desaparecerá instantáneamente y será reemplazado por algo incluso más extraño e inexplicable.”

Douglas Adams

Roberto Pla és segurament l’autor del projecte que més s’ha centrat a dibuixar biblioteques, llibres i lectors. Des de la Biblioteca Carles Rahola de Girona fins a la Biblioteca del Museo Naval de Madrid, passant per la del Castell de Peralada, o tantes altres, l’autor recrea escenes de lectors concentrats en el silenci d’edificis emblemàtics, però també ens obsequia amb escenes de lectors en llocs tan poc silenciosos com les estacions del tren, o viatjant en el metro, o fins i tot passejant pel carrer. I després hi ha els retrats d’autors escollits i les portades de llibres i alguns bodegons literaris, i…

42-Retrats d'estranquis

RETRATS D'ESTRANQUIS David Pradas

​

Deia Beaudelaire que “el retrat, un gènere aparentment tan modest, requereix una immensa intel·ligència (…) Quan veig un bon retrat, intueixo el gran esforç de l’artista per veure, primer, el que hi ha davant seu i, després, per endevinar el que està amagat (…) Un bon retrat sempre em sembla com una biografia dramatitzada, o més aviat com el drama natural inherent a cada ésser humà”.
No serem pas nosaltres qui esmenem aquestes paraules, i molt menys després de veure els fantàstics retrats d’estranquis d’en David.

43-Petites mirades a una ciutat

PETITES MIRADES A UNA CIUTAT  Monserrat Mallorquí

“La vida és un repte, afronta’l
La vida és amor, comparteix-lo
La vida és un somni, fes-lo realitat
La vida és un joc, juga-la”

 

Shatya Sai Baba

I jo hi afegeixo: La vida és art, dibuixa-la!

 

Aquest és un quadern sobre la ciutat de Girona, “i de qualsevol ciutat que trepitgi” afegeix l’autora. Amb unes línies delicades i uns subtils tocs d’aiguada, la Montserrat ens presenta mil i un detalls de Girona. Són petites referències urbanes que a la majoria sovint ens passen per alt i que ara ella ens desvetlla i ens fa evidents.
“Goita, això és del carrer de Santa Clara!” “I aquest aparador és de la gelateria de l’Argenteria!” “!La cúpula de Correus!” Fins i tot les Medes surten al llibre! I també uns apunts de la flamant Biblioteca Carles Rahola, per celebrar el centenari!

44-Poemes fets música

POEMES FETS MÚSICA   Titon Frauca

​

“La majoria de les cançons escrites s’han inspirat en la poesia. Aquest quadern està inspirat en fragments de poemes fets cançó.” Ho diu la Titon Frauca, que no és dibuixant, és cantant. Llàstima que aquestes cançons no es puguin escoltar. Que no es poden escoltar? Només cal llegir els versos en veu alta, parar l’orella i escoltar la música dels seus dibuixos.

45-Diari d'apunts

DIARI D'APUNTS  Ferran Blancafort

​

Tothom dibuixa fins que és conscient que els altres el poden jutjar

 

La professió d’arquitecte és evident en els dibuixos d’en Ferran. Amb un traç segur i ferm, però alhora delicat i subtil, en té prou amb les línies essencials per fer present allò que el dibuixant veu i ens vol fer veure. Paisatges urbans, marines, muntanyes, retrats de persones i també d’animals, apunts incipients, detalls arquitectònics, bodegons… tot té cabuda al seu diari d’apunts.

46-La biblioteca

LA BIBLIOTECA Natàlia Isern Planas

​

“Què hi ha en una biblioteca?

La Natàlia es pregunta: què hi ha en una biblioteca?.I ella mateixa ens respon des del seu quadern: pensament, oblit, horitzons, fantasia, lectura, altres punts de vista, la nostra llengua… i les altres, música, màgia, cultura, diversitat, futur… i ara també, hi afegim nosaltres, uns llibres d’artista on tots aquests conceptes hi queden ben reflectits: el projecte BiblioArt.

47-552H

552H  Elisabet Sánchez

​

“Por muy lentamente que os parezca que pasan las horas, os parecerán cortas si pensáis que nunca más han de volver a pasar” 

Aldous Huxley

​

Dibuixos, collages, monotips, aquarel·les… totes les tècniques són bones per expressar la devoció i el respecte que l’Irma té per l’escriptura, per la poesia, per la literatura en definitiva.
Un diari que comença el mes de juny a l’escola de dansa de Celrà i que es clou a finals d’agost, després de visitar racons íntims, passatges literaris, records inesborrables…

​

48-Impressions

IMPRESSIONS: ELS MEUS PRIMERS LLIBRES I ELS DARRERS  Joan Rimblas

​

Una imatge val per mil paraules, mil paraules en un llibre valen 1000 imatges.

​

Amb un maneig magistral dels llapis de colors, en Joan desplega un amplíssim ventall d’imatges  per il·lustrar des de les novel·les d’aventures que llegia de jove, fins a les lectures que ha llegit més recentment, tot passant per les obres que l’han acompanyat al llarg de tota una vida, si més no en el record. Colors, imatges, impressions com diu ell, que ens fan reviure històries entranyables i que ens desperten, una vegada més, les ganes de llegir… i de dibuixar.

49-Quan només penso ...

QUAN NOMÉS PENSO NOMÉS SÓC  Carla València

M’agrada viure en la ignorància creient en la realitat d’un món perfecte creat per mi

​

La Carla afirma que “Quan no penso només sóc“, i ens obsequia amb un reguitzell d’imatges inquietants que ens fan pensar perquè no deixem de ser: una boca tancada, un ull obert, un conill que sembla fugir del dibuix, imatges de gent desesperada que ens recorden el cèlebre quadre d’Edward Munch o “El cap de la Montserrat cridant” de Julio González… Són, tal vegada, les imatges d’una realitat ideal que la Carla recrea per fugir de la ingorància d’un món perfecte?

50-Blanco y negro

BLANCO Y NEGRO  Moni Mbarki

Un dibuix en blanc i negre pot brillar més que un d’acolorit.

​

En Moni, que és el participant més jove del projecte, diu que per a ell el dibuix és el més important perquè fa que s’oblidi de tot. Tanmateix el fet de dibuixar implica recordar: formes, colors, instants… Veient els seus dibuixos te n’adones que en Moni agafa de la realitat allò que més l’interessa per interpretar-ho segons la seva imaginació. Però no oblida res, no. Ho recorda tot i ho trasllada al paper amb voluntat transformadora i transgressora, com a testimoni de la seva creativitat.

bottom of page