top of page
1-Silenci

SILENCI Miquel Bohigas

“És possible que el dibuix sigui la temptació més obsessiva de l’esperit.”

Paul Valéry

 

En aparença, els dibuixos d’aquest quadern no tenen cap relació ni amb els llibres ni amb les biblioteques. Però l’autor ho nega rotundament: “Tots els dibuixos han vist la llum envoltats de llibres, a la biblioteca de casa”.


Per si amb això no n`hi hagués prou, en Miquel és fill de l’Iu Bohigas, el mestre de català saltenc que dóna nom a la Biblioteca Pública de Salt.
Dels dibuixos d’en Bohigas, un dibuixant que col·lecciona els bolígrafs gastats en el dipòsit d’una vella cafetera, poca cosa en podem dir, però segur que estarà molt content si escoltes tranquil·lament els seus dibuixos en el silenci d’una biblioteca.

2-Flip Book

FLIP BOOK  Pep Caballé

“Cada marca que fem en el paper és una pedra passera des de la qual se salta a la següent
i així fins que hàgim creuat el tema dibuixat com si fos un riu…”

John Berger

El quadern d’en Pep Caballé no és un quadern com qualsevol altre. És un quadern dinàmic, antiestàtic, cinematogràfic, …
En efecte, després de deixar constància de què és un llibre i de què no ho és, en Pep ens mostra una pel·lícula de dibuixos animats on la imaginació mira d’atrapar les lletres efímeres d’un llibre encara per escriure. Almenys això és el que sembla!

3-El temps persisteix

EL TEMPS PERSISTEIX, EL MOVIMENT CANVIA  Antoniu Castaño

​

“Todo ocurre siempre y nunca, todo se repite hasta el infinito y de forma irrepetible”

Danilo Kis

​

L’Antoniu Castaño és escultor, d’aquells que piquen pedra, dels que modelen amb fang. L’Antoniu Castaño és escultor, d’aquells que piquen pedra, dels que modelen amb fang. L’Antoniu Castaño és escultor, d’aquells que piquen pedra, dels que modelen amb fang. L’Antoniu Castaño és escultor, d’aquells que piquen pedra, dels que modelen amb fang. L’Antoniu Castaño és escultor, d’aquells que piquen pedra, dels que modelen amb fang…
Tot es repeteix fins a l’infinit.

4-Tot de coses ...

TOT DE COSES QUE M'AGRADEN  Laura Bohigas

​

Des d’un conegut cartell de Ródtxenko on una noia crida “Llibres!”, fins al record d’una escena de la seva infància, on la Laura es dibuixa llegint contes, en aquest quadern l'autora ens descobreix les seves preferències literàries, i també les no literàries. Els seus autors preferits, llibres que li han agradat, i també les persones que estima, les sensacions que l’estimulen, les experiències que l’han fet créixer, un poema de l’avi…
Amb un dibuix net i clar, sense pretensions, la Laura ens presenta, senzillament, les coses que li agraden. Saps què vull dir?

​

5-Rostres de la Mediterrània

ROSTRES DE LA MEDITERRÀNIA  Josep Bamala

​

Aquest és un quadern compartit amb Maria, Maribel, Teo, Glòria, Sandra, Marcos, Tixar i Lite. Diversitat d’estils i de llenguatges en un llibre d’imatges verges, de mots salvatges, de missatges ferotges . O bé, un llibre d’imatges salvatges, de mots ferotges i de missatges verges. O bé…
I d’interpretació lliure, ben lliure: rostres mediterranis, mediterranis retrats, màscares mediterrànies, mediterrànies paraules…

QUOTIDIANITAT  Concepció Morera

​

Amb collage i tècniques diverses, he anat trobant instants… dels llibres: en la meva vida, en les biblioteques, en els carrers, arreu del món, arreu del temps, en la natura viva, en la natura morta, en el moment que passa i en el que perdura.

​

Retallar, enganxar, pintar. Amb aquestes tres accions la Concepció ha construït un món on la realitat és només el punt de partida per arribar a una altra realitat imaginada, desbordant i enriquidora: la seva realitat. La Concepció omple les pàgines de color i de vitalitat i ens transporta a una nova interpretació dels fets quotidians que, per obra i gràcia de l’autora, esdevenen extraordinaris. Com ho és el seu quadern, el més voluminós de la col·lecció.

6-Quotidianitat
7-Captures

CAPTURES  Ma. Rosa Sánchez

​

“Altra vegada les primeres fulles virginalment es van obrint a l’aire: tàcites veus petites de vida, màgic impuls que es dilueix en èxtasi.”

Abril. Joan Vinyoli

En aquest quadern la Ma. Rosa, de mirada inquieta i presta, ens presenta una col·lecció de dibuixos de traç natural i espontani, amb la frescor i la vitalitat pròpies d’aquelles persones que, com la Ma. Rosa, tenen la necessitat de recrear negre sobre blanc, i també en colors, allò que veuen i senten, no importa on siguin ni la situació en què es trobin. N’és un bon exemple una de les imatges d’aquesta galeria, capturada a la sala d’urgències d’un hospital.

8-Todo comenzó ...

TODO COMENZÓ EN UN SOLSTICIO DE VERANO  Irma Julià

​

“Porque he comprendido mi misión de ser creadora, de alfarera de mi tiempo que es el tiempo nuestro…”

Gioconda Belli

 

Dibuixos, collages, monotips, aquarel·les… totes les tècniques són bones per expressar la devoció i el respecte que l’Irma té per l’escriptura, per la poesia, per la literatura en definitiva.
Un diari que comença el mes de juny a l’escola de dansa de Celrà i que es clou a finals d’agost, després de visitar racons íntims, passatges literaris, records inesborrables…

​

9-Dringar

DRINGAR  Lluïsa Giménez Duch

​

És la combinació, acció de combinar cadascun dels diferents grups que es poden formar amb certs elements i finalitat.

Combinar, posar de manera que formin un conjunt harmònic i que produeixin un determinat efecte, una espècie d’imatge mental,

l’aparença sensible de les coses, espècies intel·ligibles a una altra concepció

nominada gènere amb llestesa i previsió, dolenteria, casta, barroc, angèlica, enemic, aclaridor, afinitat, liberal…

​

Dringar, segons el diccionari, significa produir un so agut i suau amb un objecte de metall o de vidre. I això és el que fa la Lluïsa Giménez amb les seves combinacions d’imatges, plenes de sensualitat i misteri: fa dringar la nostra imaginació, com si ens anés donant petits copets a la memòria per arrancar-nos records suaus i aguts a cada pàgina.
Quan ens va lliurar el quadern, la Lluïsa ens va confessar que “cada doble pàgina és una història que el lector ha de descobrir i tot el quadern esdevé alhora una altra història global”.

10-Finestes, portes ...

FINESTRES, PORTES, EDIFICIS, ESCRIPTURA, LLIBRES I BIBLIOTEQUES  Manel Bielsa

En el seu afany per difondre la cultura com sigui, en Manel Bielsa ha fet un quadern atapeït d’il·lustracions i de textos explicatius.
En Manel, que s’ha documentat a consciència per fer aquest treball, ha recorregut el país amb el seu quadern recollint-hi portes i finestres, edificis, detalls arquitectònics i, sobretot, biblioteques de les nostres comarques. Cada dibuix ve acompanyat d’una informació exhaustiva, tan precisa com interessant.

bottom of page