top of page
31-Fenómenos mediterráneos

FENÓMENOS MEDITERRÁNEOS   Juanita Sierra

Quien no viaja. Quien no lee

​

El quadern de la Juanita és un espectacle mediterrani. També és un joc de descobriments. Amb un treball molt acurat i original, la Juanita ens fa endinsar en profunditats abismals per acabar en una taula parada. Ens porta a passejar per paisatges inventats que canvien full a full i ens submergeix en un mar d’onades blaves. Al final uns transformistes ocasionals ens acomiaden fins a la propera aventura.

32-Tot negre

TOT NEGRE  Núria Milà

Miro més que dibuixo, a vegades només miro

​

 

Malgrat el títol, el quadern de la Núria Milà té molts fulls en blanc. I és que els seus dibuixos hiperrealistes, d’elaboració lenta i precisa, demanen molt de temps. La Núria quan dibuixa “persegueix la perfecció entre el moviment del llapis i la pressió al foli” i això es nota en la reduïda selecció de dibuixos que ens presenta: una tria breu però exquisida. Diuen que en el pot petit hi ha la bona confitura …

33-Biblioteca Il·lustrada

BIBLIOTECA IL·LUSTRADA  Rebeca Díaz Gallegos

​

Aquesta Biblioteca Il·lustrada és un compendi d’obres literàries, bellament il·lustrades amb dibuixos a llapis, collages i aquarel·les. Retrats dels autors o dels personatges, tant se val, acompanyen els textos breus extrets de les obres escollides.
Entre les noranta-cinc referències literàries del quadern, sabries trobar-hi aquesta frase, per exemple?: “Les ciutats no les componen les pedres, sinó els seus habitants”.

34-No sé

NO SÉ  Fabio Castro Jiménez

​

No supe cómo titular esta libreta. No sé qué dibujaré en ella, ni sé bien todo lo que haré este verano. Ni siquiera sé si la llevaré siempre conmigo, aunque esa sea mi intención.
 

Al final mi libreta se ha convertido en un diario y me hacía gracia explicar el proceso que he seguido. A diferencia de los cuadernos que hago, he llenado esta libreta con dibujos ligeros. Cuando podía hacía estudio de grises y cuando me apetecía los coloreaba. Tanto la casi nula planificación como el caos a la hora de crearlos se transforma en orden cuando ahora, viendo la colección entera, entiendo las fases que iba pasando. Entiendo las épocas de silencio en las que no dibujaba en ella. Y entiendo los diferentes motivos que me impulsan a dibujar.


Mi manera de encarar la presión que inicialmente me hizo sentir tener que entregar la libreta fue responder con un “no sé”. Y fui llenándola de esta manera libre y ligera. Al final, ha sido un gran placer. He disfrutado mucho haciéndola. Y agradezco al proyecto el hecho de hacerme reflexionar así. Lo único que me sabe mal es no haber dibujado en una biblioteca, como se sugería. Pero lo mantengo como pendiente de hacer.

​

35-Ruta literària

RUTA LITERÀRIA  Minerva Aurora Ciruela

“El que llegeix molt i camina molt, veu molt i sap molt.”

Miguel de Cervantes

​

Diu Minerva Aurora: “Des de l’estiu del 2013 sempre porto una llibreta per mantenir la meva afició pel dibuix del natural.” Quan amb en Jaume Coll van decidir participar en el projecte, van triar dibuixar “del natural” les escultures amb connotacions literàries del país. Des de la lletra “A de cinema” de Joan Brossa, de Girona, fins a la Font de la Guineu del Parc de la Ciutadella, l’autora desplega tot un ventall de dibuixos i il·lustracions, on recreacions d’escultures i monuments dedicats a literats i a personatges literaris conviuen amb imatges de gronxadors i tobogans dels parcs infantils, talment com il·lustracions de contes per a infants.

36-La meva casa

LA MEVA CASA  Juana Maria Delgado (JUMA)

​

“A la meva casa i al meu jardí la vida s’hi corre plàcida, quieta;

jo hi visc a pler i aquest amor a la vida fa ser-me tan sensible a les emocions

que jo estic certa que a vegades sols sóc esperit"

Del llibre “La meva casa i el meu jardí” de Lola Anglada”

 

“La meva casa és casa teva, si és que hi ha cases d’algú” podria ser la cita d’aquest quadern, però la Juana Maria ha escollit unes paraules del llibre de Lola Anglada “La meva casa i el meu jardí“, que reflecteixen exactament el que és casa seva: la seva obra cabdal, on s’amunteguen vivències i anhels, records i il·lusions. Records i l·lusions que afloren entre les quatre parets de la casa i més enllà, en un entorn tan privilegiat com insòlit: poca gent pot dir que viu en una casa encimbellada dalt d’un volcà!

37-Girona Urban Sketchers

GIRONA URBAN SKETCHERS

“És quan dibuixo que hi veig clar
Foll d’una dolça metzina,
Amb perles a cada mà
Visc al cor d’una petxina”

 

Versió lliure del poema de J.V. Foix

​

Urban Sketchers és un col·lectiu d’artistes a tot el món que dibuixa les ciutats on viuen i els llocs on viatgen.
Dibuixem “in situ”, a cobert o a l’aire lliure, capturant directament el que observem. Els nostres dibuixos expliquen la història del nostre entorn, dels llocs on vivim i on viatgem. A l’hora de dibuixar documentem un lloc i un moment determinat. Som fidels a les escenes que presenciem. Celebrem la diversitat d’estils de dibuix i fem servir qualsevol tipus d’eina i suport. Ens ajudem mútuament i dibuixem en grup. Compartim els nostres dibuixos a internet. Mostrem el món dibuix a dibuix.

Manel Molina, Carme Simon, Angels Prats, Xose Pais, Marta Gispert, Bernardo Olivas, Amadeu Rey, Pere Carmaniu, Roser Bullic, Toni Cases, Marisa Bisbe, Teresa Gimenez, Montse Gispert, M.Antonia Barros, Teresa Ortega, Josep Hostench, Alicia Maronna, Nuria Batllori, Amparo Carretero, Josep Ma. Masalleres, Montse FandoDavid Pradas,Montserat MallorquíJuana Maria Delgado, Toni Xifre.

38-Quixotades

QUIXOTADES  Lluís Pradas

​

“Jo, com el Quixot, m’invento passions per exercitar-me”

Voltaire

 

“En un lugar de la Mancha”. Amb aquesta frase tan coneguda com esperada, en Lluís comença el seu quadern sobre la vida i l’obra de l’hidalgo Quijote.
Una interpretació lliure d’alguns dels passatges més coneguts de l’obra de Cervantes, amb il·lustracions molt personals i expressives, que van des d’un realisme barroc a un surrealisme que sovint ratlla l’abstracció.
Una recomanació: agafa “El Quijote” de la biblioteca i rellegeix-lo en companyia d’aquest quadern.

​

39-Llegir és cultura

LLEGIR ÉS CULTURA  Jaume Coll

​

“Me asomé a la balcona y contemplé la ciela poblada por los estrellos”

Jesus Lizano

​

L’estil artístic preferit d’en Jaume Coll és el neonaïfisme. Fa pocs anys que va descobrir el dibuix i des de llavors els dibuixos dels llocs que ha visitat són els seus records. Per al projecte BiblioArt en Jaume ha recorregut el país en companyia de Minerva Aurora, dibuixant escultures i monuments d’arrel literària, amb una predilecció evident pels jocs infantils dels nostres parcs urbans, un fet que s’adiu molt amb l’art naïf, l’estil preferit de l’autor, que es caracteritza precisament per la ingenuïtat i l’espontaneïtat.

40-Dibuixos 2015

DIBUIXOS 2015   Joan Escribà

Anar-hi anant

 

Aquest quadern no és un quadern qualsevol, és una aventura, un divertiment. Hi surten castellers enmig de gats, de rates foradadores, de pallassos que no fan riure, de castells, balenes i tràgiques embarcacions.
“Pobre home, dibuixa que dibuixaràs, tot li passa per ull” diuen les texturitzadores del quadern, no sabem si referint-se a l’autor o a un hipotètic protagonista del relat.
Qui ho sap, potser el protagonista és en Joan, ves què et dic!

bottom of page