top of page
Projecte Biblioart

    El projecte    

El projecte BiblioArt és una exposició col·lectiva inusual, tant per la seva conceptualització com pel format i el suport. Es tracta d’una col·lecció de quaderns originals, il·lustrats amb tècniques diverses: dibuix, collage,… per artistes plàstics que, amb la creació de gairebé 5000 obres concebudes expressament per a l’Any de les Biblioteques, donen la seva visió sobre el món dels llibres i de les biblioteques i de la creació en general. El projecte va començar el primer trimestre de 2015 amb la convocatòria dels artistes a través d’escoles d’arts i col·lectius diversos.

Fins al mes d’octubre, dibuixants, il·lustradors, dissenyadors gràfics, urban-sketchers, pintors, escultors, … han treballat en els seus respectius quaderns per posar-los a disposició dels lectors de les biblioteques de Catalunya a partir del novembre del 2015 i durant tot l’any 2016.

Llibres d’art de petit format d’artistes d’arreu que s’acosten als lectors d’arreu en un viatge bibliotecari. El projecte BiblioArt es presenta en dues exposicions de 27 i 26 quaderns originals respectivament. Cada exposició compta a més a més amb un quadern a disposició del públic perqué tothom que vulgi pugui fer la seva aportació gràfica al projecte. L’exposició està pensada perquè els lectors fullegin els quaderns lliurement a la pròpia biblioteca.

La Biblioteca Miquel Martí i Pol de Sant Gregori i l’Ateneu de la Vall de Llémena produeixen aquesta proposta per commemorar l’Any de les Biblioteques, amb la col·laboració del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L'any 2015 el Projecte Biblioart va guanyar el 1er Premi a la Creativitat dels Premis Ateneus 2015.

2015-Any de les Biblioteques

2015 - L'Any de les Biblioteques

Al llarg d’aquest any 2015 les biblioteques catalanes celebrem el nostre primer centenari, promovent diferents activitats pensades per als nostres lectors i usuaris: taules rodones, concursos literaris, reculls fotogràfics, bibliorelats, exposicions…

Activitats sobre el món del llibre i de les bibloteques que podeu consultar al web 2015 l’Any de les biblioteques.

Una de les fites de la Mancomunitat de Catalunya, nascuda l’any 1914 de la fusió de les quatre Diputacions catalanes, va ser la democratització de la cultura. Amb aquest anhel, alguns prohoms de la intel·lectualitat catalana de l’època -Prat de la Riba, Eugeni d’Ors, Pompeu Fabra, Jordi Rubió o Carles Riba, entre molts d’altres- es van proposar fer arribar la cultura a cada racó del nostre territori.

En pocs mesos de diferència sorgeixen l’Institut d’Estudis Catalans, la Biblioteca de Catalunya i la Xarxa de Biblioteques Populars de la Mancomunitat. Ben aviat aquesta darrera institució va

necessitar persones qualificades per gestionar les biblioteques, naixent així, ara fa 100 anys, l’Escola Superior de Bibliotecàries, una oportunitat de primer ordre per a moltes dones que d’aquesta manera varen tenir la possibilitat d’escollir el seu propi camí professional i aconseguir un treball digne i un futur respectable.

La llavor de l’Escola ha perdurat fins als nostres dies i, fins i tot en temps difícils, sempre ha treballat per portar la cultura a tots els racons de Catalunya, fent país, cohesionant la població, prenent iniciatives, adaptant-se a les necessitats de l’entorn.

Aquest any 2015 és un bon moment per fer avaluació d’aquests primers 100 anys i fer palès, una vegada més, que la suma de petites accions fa un TOT molt gran… que és justament el que hem aconseguit des del món bibliotecari.

Biblioteca Miquel Marti i Pol

Biblioteca Miquel Martí i Pol

Ara fa 100 anys, amb l’afany d’acostar la cultura a tots els racons del país, el president de la Mancomunitat, Prat de la Riba va proposar: “Que no hi hagi ni un sol Ajuntament de Catalunya que deixi de tenir, a part dels serveis de policia, la seva escola, la seva biblioteca, el seu telèfon i la seva carretera”. Van haver de passar gairebé 75 anys perquè aquella proposta, a part dels serveis de policia, es fés del tot realitat al nostre poble. En efecte, el març del 1989 es va inaugurar la Biblioteca de Sant Gregori, que l’any 1993 fou batejada amb el nom del poeta Miquel Martí i Pol. El maig de 2013, la biblioteca es va traslladar a l’actual edifici. Des dels seus inicis, la Biblioteca Miquel Martí i Pol ha treballat per satisfer les demandes de la població, en col·laboració amb les entitats del poble i de la Vall de Llémena, i amb el suport de l’Ajuntament de Sant Gregori. Des de la seva responsabilitat, les bibliotecàries que l’han gestionat s’han esforçat sempre per adaptar la biblioteca a un entorn que canvia contínuament i, en tot moment, han bregat per trobar solucions a les necessitats culturals plantejades pels seus convilatans.

És en aquest sentit, i en el marc de la celebració de l’Any de les Biblioteques, que la Biblioteca Miquel Martí i Pol ha impulsat el Projecte BiblioArt, per donar visibilitat a una iniciativa cultural que,

partint d’una idea manllevada remotament dels Estats Units (Sketchbook Project), pretén fer arribar el treball d’amics i artistes a les biblioteques de Catalunya.

Un projecte gràfic d’amplitud de mires, obert a tots els col·laboradors que hi han volgut participar de forma desinteressada. Un projecte eclèctic on hi tenen cabuda tots els estils i maneres de fer. Un espai de creació lliure, en definitiva, pensat perquè els lectors de les biblioteques puguin celebrar aquest centenari gaudint de creacions gràfiques originals, tranquil·lament asseguts en una butaca de la seva biblioteca preferida.

Una proposta que també vol posar en evidència que la imaginació i l’evolució del món bibliotecari, més enllà d’aquests 100 anys, és un fet imparable.

Ateneu Vall de Llémena

Ateneu de la Vall de Llémena

Des dels seus inicis, els ateneus populars i les biblioteques han estat vinculats molt estretament, compartint l’interès per difondre la cultura i millorar la formació de la població.

L’Ateneu de la Vall de Llémena porta gairebé vint-i-cinc anys acompanyant la societat i la cultura de la vall, amb la voluntat de ser present en el debat intel·lectual i de participar activament en la promoció i el desenvolupament del territori.

L’Ateneu de la Vall de Llémena va nèixer a redòs de la Biblioteca de Sant Gregori, i és per això que les dues entitats sempre han col·laborat en tota mena de projectes culturals. És el cas del Club de Lectura de l’Ateneu que es reuneix periòdicament a la Biblioteca. O la maqueta de la Vall, propietat de l’Ateneu i que està exposada a la Biblioteca en un lloc preferent.

Respecte al Projecte BiblioArt, alguns membres de l’Ateneu s’hi han implicat molt activament des del primer moment, i aquesta web n’és una mostra. D’altra banda, quan ha convingut l’Ateneu ha cedit la seva seu, a l’antiga rectoria de Cartellà, per organitzar trobades i activitats relacionades amb el projecte.

Amb aquesta col·laboració, l’Ateneu de la Vall de Llémena vol aportar el seu granet de sorra per celebrar l’Any de les Biblioteques.

Premis Ateneus 2015

Premis Ateneus 2015

Els Premis Ateneus són els guardons que la Federació d’Ateneus de Catalunya convoca anualment, des de l’any 1989, amb l’objectiu de reconèixer la creativitat, l’originalitat, la qualitat i l’esforç que fan les diferents associacions culturals, les persones, les empreses i els mitjans de comunicació del país per promoure la cultura i l’associacionisme cultural.

Els guardons s’adrecen a totes les entitats sense ànim de lucre que presenten propostes de projectes de qualitat en alguna de les categories proposades. L’entitat premiada rep un reconeixement i una dotació econòmica que promou la continuïtat i/o innovació en els seus projectes.

L’any 2015, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) ha acollit el lliurament dels Premis Ateneus 2015. En la seva vint-i-sisena edició, el certamen impulsat per la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC) dóna visibilitat al moviment associatiu en una nit de gala. Els guardons reconeixen la tasca duta a terme per les entitats i associacions de Catalunya al llarg de l’any en set categories diferents.

Amb 58 candidatures presentades en l’edició present, el Projecte Biblioart va guanyar el 1er. Premi a la Creativitat Artística.

Expo A (Quaderns 1 a 26)

 

Programació

Programació
Expo B (Quaderns 28 a 51)
  • 6-11-2015: Inauguració a la Biblioteca Miquel Martí i Pol (Sant Gregori)

  • 1-11-2015 a 30-11-2015: Biblioteca Miquel Martí i Pol (Sant Gregori)

  • 1-03-2016 a 20-03-2016: Biblioteca Pública de Vila-seca

  • 25-03-2016 a 24-04-2016: Biblioteca Pública Terra Baixa (El Vendrell)  

  • 30-04-2016 a 20-05-2016: Biblioteca Antoni Gaudí (Riudoms)

  • 27-05-2016 a 19-06-2016: Biblioteca Pere Anguera (Reus)

  • 25-06-2016 a 19-07-2016: Biblioteca Central Xavier Amorós (Reus)

  • 26-07-2016 a 22-08-2016: Biblioteca Municipal de La Nou de Gaià

  • 30-08-2016 a 20-09-2016: Biblioteca Pública de Torreforta (Tarragona)

  • 27-09-2016 a 23-10-2016: Biblioteca Municipal Marta Mata (Cunit)

  • 30-10-2016 a 20-11-2016: Biblioteca Minicipal Joan Manresa (La Riera de Gaià)

  • 28-11-2016 a 28-12-2016: Biblioteca Pública de La Selva del Camp

  • 04-04-2017 a 24-04-2017:  Biblioteca Pública Maria Barbal (Tremp)

  • 25-04-2017 a 12-05-2017:  Biblioteca Municipal la Pobla de Segur

  • 03-06-2017 a 30-06-2017:  Biblioteca Sant Agustí (La Seu d’Urgell)

  • 25-09-2017 a 13-10-2017:  Biblioteca Josep Lladonosa i Pujol (Alguaire)

  • 04-12-2017 a 29-12-2017:  Biblioteca Salvador Espriu (Linyola)

  • 06-04-2018 a 14/04/2018: Biblioteca Antònia Adroher (Girona)

Projecte IN MURAL 

Del 2 de novembre al 15 de desembre de 2016, el col·lectiu Projecte Biblioart va participar a l'espai Artisteja, de la Biblioteca Carles Rahola de Girona, amb IN MURAL, proposta participativa per a un mural interior. El dia 28 d'octubre els membres del col·lectiu van plantar les siluetes al mur de l'espai Artisteja, i a partir del dia 2 de novembre les siluetes foren el suport d'un mosaic de 120 peces que el públic havia d'omplir amb les seves creacions. 

Dia Internacional de l'Art 

El dissabte 8 d'abril de 2017 vam celebrar el Dia Internacional de l'Art amb una trobada del col·lectiu a la Biblioteca de Sant Feliu de Guíxols.

El 14 d'abril de 2018, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de l'Art, vam donar per acabat el Projecte Biblioart. Aquell dia, al Centre Cívic Ter de Girona es van poder veure per darrera vegada tots els quaderns del projecte, que en finalitzar l'acte foren retornats als autors. Paral·lelament, a l'auditori del centre cívic hi va haver una mostra de treballs de diversos autors relacionats amb el projecte.

art2017.jpg
art2018.jpg
Col·laboradors

Col·laboradors

Amb el patrocini de

Amb la col·laboració de

Amb el suport de

Un projecte de

Contacte
bottom of page